„Co i jak jadali Mieszko i Dobrawa: kuchnia pierwszych Piastów, archeologia kuchni, rozwój kultury stołu na dworach polskich od X do XVII wieku. Zmiany kuchni polskiej od Mieszka I do Jana III Sobieskiego” – konferencja popularno-naukowa

„Stół Mieszka i Dobrawy – kultura stołu od początków państwa polskiego” – konferencja popularno-naukowa pod tym tytułem obyła się 13 sierpnia 2015 roku w Bramie Poznania na poznańskiej Śródce.

Co jedli i jak gotowali mieszkańcy grodów piastowskich na terenie dzisiejszej wielkopolski w czasach Mieszka I? Kiedy jedzenie przestaje być li tylko zaspokajaniem głodu i pojawia się kultura stołu? Jak odkrycia geograficzne, zmiany na politycznych mapach, podboje i wynalazki wpływają na kuchnię i kulturę stołu?

Na te i inne pytania próbowali odpowiedzieć prelegenci konferencji popularno-naukowej „Stół Mieszka i Dobrawy – kultura stołu od początków państwa polskiego”. Konferencja obyła się 13 sierpnia 2015 roku w Bramie Poznania na poznańskiej Śródce. Było to spotkanie interesujące dla wszystkich, którzy choć trochę interesują się historią kuchni. Bardziej popularyzatorskie niż naukowe. Wśród prelegentów znaleźli się historycy zajmujący się na co dzień tematem archeologii i historii kuchni – prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Hanna i Paweł Lisowie z Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, autorzy książki „Kuchnia Słowian”. Swoje prelekcje wygłosili też Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Ten pierwszy poruszył tematy związane z kształtowaniem kuchni przez zmiany geopolityczne, drugi odtworzył jadłospis Mikołaja Kopernika.

Prelekcje konferencji:

„Historia i religia jako czynniki kształtujące kuchnię – wprowadzenie”– Robert Makłowicz. PRZECZYTAJ.

„Chrzest, wino i oliwa. O kuchni wczesnego średniowiecza” – dr. bab. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. PRZECZYTAJ.

„Pożywienie wczesnośredniowiecznych Słowian w świetle archeologii doświadczalnej” – Paweł Lis, archeolog, Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym. PRZECZYTAJ.

„Kuchnia Słowian czyli w poszukiwaniu dawnych smaków” – Hanna Lis, autorka książki o tym samym tytule, autorka warsztatów archeologii doświadczalnej. PRZECZYTAJ.

„Co jadł Kopernik” – Piotr Bikont. PRZECZYTAJ.

 

Materiały udostępnione dzięki uprzejmości Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

„Co i jak jadali Mieszko i Dobrawa: kuchnia pierwszych Piastów, archeologia kuchni, rozwój kultury stołu na dworach polskich od X do XVII wieku. Zmiany kuchni polskiej od Mieszka I do Jana III Sobieskiego” – konferencja popularno-naukowa

„Stół Mieszka i Dobrawy – kultura stołu od początków państwa polskiego” – konferencja popularno-naukowa pod tym tytułem obyła się 13 sierpnia 2015 roku w Bramie Poznania na poznańskiej Śródce.

Co jedli i jak gotowali mieszkańcy grodów piastowskich na terenie dzisiejszej wielkopolski w czasach Mieszka I? Kiedy jedzenie przestaje być li tylko zaspokajaniem głodu i pojawia się kultura stołu? Jak odkrycia geograficzne, zmiany na politycznych mapach, podboje i wynalazki wpływają na kuchnię i kulturę stołu?

Na te i inne pytania próbowali odpowiedzieć prelegenci konferencji popularno-naukowej „Stół Mieszka i Dobrawy – kultura stołu od początków państwa polskiego”. Konferencja obyła się 13 sierpnia 2015 roku w Bramie Poznania na poznańskiej Śródce. Było to spotkanie interesujące dla wszystkich, którzy choć trochę interesują się historią kuchni. Bardziej popularyzatorskie niż naukowe. Wśród prelegentów znaleźli się historycy zajmujący się na co dzień tematem archeologii i historii kuchni – prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Hanna i Paweł Lisowie z Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, autorzy książki „Kuchnia Słowian”. Swoje prelekcje wygłosili też Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Ten pierwszy poruszył tematy związane z kształtowaniem kuchni przez zmiany geopolityczne, drugi odtworzył jadłospis Mikołaja Kopernika.

Prelekcje konferencji:

„Historia i religia jako czynniki kształtujące kuchnię – wprowadzenie” [1]– Robert Makłowicz. PRZECZYTAJ [1].

„Chrzest, wino i oliwa. O kuchni wczesnego średniowiecza” [2] – dr. bab. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. PRZECZYTAJ [2].

„Pożywienie wczesnośredniowiecznych Słowian w świetle archeologii doświadczalnej” [3] – Paweł Lis, archeolog, Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym. PRZECZYTAJ [3].

„Kuchnia Słowian czyli w poszukiwaniu dawnych smaków” [4] – Hanna Lis, autorka książki o tym samym tytule, autorka warsztatów archeologii doświadczalnej. PRZECZYTAJ [4].

„Co jadł Kopernik” [5] – Piotr Bikont. PRZECZYTAJ [5].

 

Materiały udostępnione dzięki uprzejmości Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku [6].

Artykuł wydrukowany z Chrzest966: http://chrzest966.pl

Odnośnik do artykułu: http://chrzest966.pl/co-i-jak-jadali-mieszko-i-dobrawa-kuchnia-pierwszych-piastow-archeologia-kuchni-rozwoj-kultury-stolu-na-dworach-polskich-od-x-do-xvii-wieku-zmiany-kuchni-polskiej-od-mieszka-i-do-jana-iii/

Odnośniki w tym artykule:

[1] „Historia i religia jako czynniki kształtujące kuchnię – wprowadzenie”: http://fundacja.ofds.pl/images/stories/prelekcje/PRELEKCJA_ROBERT_MAKLOWICZ.doc

[2] „Chrzest, wino i oliwa. O kuchni wczesnego średniowiecza”: http://fundacja.ofds.pl/images/stories/prelekcje/PRELEKCJA_JAROSLAW_DUMANOWSKI.doc

[3] „Pożywienie wczesnośredniowiecznych Słowian w świetle archeologii doświadczalnej”: http://fundacja.ofds.pl/images/stories/prelekcje/PRELEKCJA_PAWEL_LIS.doc

[4] „Kuchnia Słowian czyli w poszukiwaniu dawnych smaków”: http://fundacja.ofds.pl/images/stories/prelekcje/PRELEKCJA_HANNA_LIS.doc

[5] „Co jadł Kopernik”: http://fundacja.ofds.pl/images/stories/prelekcje/PRELEKCJA_PIOTR_BIKONT.doc

[6] Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku: http://www.ofds.pl/pl/