„Kultura stołu od początków państwa polskiego” – cykl wydarzeń kulturalnych, popularyzatorskich i edukacyjnych

Projekt został zrealizowany w terminie 1.04 – 15.09. 2015 przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku przy wsparciu finansowym Miasta Poznań.

Stół Mieszka i Dobrawy

Jak wyglądała kuchnia pierwszych Piastów. Co znajdowało się na stole w najbardziej podniosłych momentach. Co podawano na Chrzcie Polski? To pytanie do archeologów, kulturoznawców, historyków i badaczy. Jak więc wyglądała kuchnia w której z racji geograficznego położenia i odkryć, które nastąpić miały dopiero wiele wieków później, nie było jeszcze ziemniaków, pomidorów, białego cukru, znanych nam dziś odmian pszenicy, nie mówiąc nawet o bardziej egzotycznych składnikach? Na te pytania odpowiedzieć miał projekt „Stół Mieszka i Dobrawy” zrealizowany w ramach IX edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

To właśnie dwory władców, królów i duchowieństwa miały największy wpływ na kształtowanie się i rozwój kultury stołu i kuchni od wczesnego średniowiecza aż do końca XIX wieku. W wiekach XVII – XIX wpływ na kulturę kulinarną kraju miały też dwory szlacheckie, ale i one czerpały inspirację ze stołów możnych. Śledząc historię kulinarną i kulturę stołu każdego kraju w pierwszej kolejności uwagę zwrócić należy na stoły władców i duchowieństwa właśnie.

Poszczególne elementy tego bezprecedensowego projektu skierowane były do różnych grup odbiorców – od najmłodszych słuchaczy dziecięcych laboratoriów smaku, przez historyków i pasjonatów historii, którzy wzięli udział w wykładach i dyskusjach, mieszkańców Poznania i turystów, którzy mogli przyglądać się nietypowym pokazom kulinarnym na scenie Festiwalu, po dziennikarzy i blogerów, zaproszonych na niezwykłe Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I. W ramach projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” zrealizowane zostały:

W kuchni Mieszka I
„Co i jak jadali Mieszko i Dobrawa: kuchnia pierwszych Piastów, archeologia kuchni, rozwój kultury stołu na dworach polskich od X do XVII wieku. Zmiany kuchni polskiej od Mieszka I do Jana III Sobieskiego” – konferencja popularno-naukowa
Co dla Waszej Książęcej Mości? – pokazy kulinarne na scenie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku
Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I

Materiały udostępnione dzięki uprzejmości Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

„Kultura stołu od początków państwa polskiego” – cykl wydarzeń kulturalnych, popularyzatorskich i edukacyjnych

Projekt został zrealizowany w terminie 1.04 – 15.09. 2015 przez Fundację Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku przy wsparciu finansowym Miasta Poznań.

Stół Mieszka i Dobrawy

Jak wyglądała kuchnia pierwszych Piastów. Co znajdowało się na stole w najbardziej podniosłych momentach. Co podawano na Chrzcie Polski? To pytanie do archeologów, kulturoznawców, historyków i badaczy. Jak więc wyglądała kuchnia w której z racji geograficznego położenia i odkryć, które nastąpić miały dopiero wiele wieków później, nie było jeszcze ziemniaków, pomidorów, białego cukru, znanych nam dziś odmian pszenicy, nie mówiąc nawet o bardziej egzotycznych składnikach? Na te pytania odpowiedzieć miał projekt „Stół Mieszka i Dobrawy” zrealizowany w ramach IX edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

To właśnie dwory władców, królów i duchowieństwa miały największy wpływ na kształtowanie się i rozwój kultury stołu i kuchni od wczesnego średniowiecza aż do końca XIX wieku. W wiekach XVII – XIX wpływ na kulturę kulinarną kraju miały też dwory szlacheckie, ale i one czerpały inspirację ze stołów możnych. Śledząc historię kulinarną i kulturę stołu każdego kraju w pierwszej kolejności uwagę zwrócić należy na stoły władców i duchowieństwa właśnie.

Poszczególne elementy tego bezprecedensowego projektu skierowane były do różnych grup odbiorców – od najmłodszych słuchaczy dziecięcych laboratoriów smaku, przez historyków i pasjonatów historii, którzy wzięli udział w wykładach i dyskusjach, mieszkańców Poznania i turystów, którzy mogli przyglądać się nietypowym pokazom kulinarnym na scenie Festiwalu, po dziennikarzy i blogerów, zaproszonych na niezwykłe Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I. W ramach projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” zrealizowane zostały:

W kuchni Mieszka I
„Co i jak jadali Mieszko i Dobrawa: kuchnia pierwszych Piastów, archeologia kuchni, rozwój kultury stołu na dworach polskich od X do XVII wieku. Zmiany kuchni polskiej od Mieszka I do Jana III Sobieskiego” – konferencja popularno-naukowa
Co dla Waszej Książęcej Mości? – pokazy kulinarne na scenie Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku na Starym Rynku
Przyjęcie Chrzcielne Mieszka I

Materiały udostępnione dzięki uprzejmości Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku [1].

Artykuł wydrukowany z Chrzest966: http://chrzest966.pl

Odnośnik do artykułu: http://chrzest966.pl/kultura-stolu-od-poczatkow-panstwa-polskiego-cykl-wydarzen-kulturalnych-popularyzatorskich-i-edukacyjnych/

Odnośniki w tym artykule:

[1] Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku: http://www.ofds.pl/pl/