„W kuchni Mieszka I” – dziecięce warsztaty kulinarno – historyczne skierowane do uczniów klas 0-3

Dziecięce warsztaty kulinarno – historyczne skierowane do uczniów klas 0-3

Pilotażowe sesje warsztatowe odbyły się 14 sierpnia 2015 roku w Bramie Poznania podczas IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

Ten element projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” zaprojektowany został tak, by zaprojektowane wraz z ekspertami warsztaty były powtarzalne i możliwe do przeprowadzenia w ramach 45 minutowych zajęć przez nauczyciela czy wychowawcę w klasie lekcyjnej czy w świetlicy.

Pilotażową edycję tych mini-wykładów połączonych z warsztatami kulinarnymi, skierowanych do dzieci w wieku 6-10 lat poprowadziła Katia Roman – Trzaska ze szkoły gotowania Little Chef.

W ramach interaktywnych zajęć dzieci dowiedzieć się mogły o kuchni i życiu codziennym w czasach pierwszych Piastów i o tym jak odkrycia geograficzne wpływały na zmiany na naszych talerzach. Przygotowały również obiad Polaków sprzed tysiąca lat. Zajęcia prowadzone były w niewielkich, maksymalnie 20 osobowych grupach i były bezpłatne.

Zachęcamy nauczycieli, wychowawców i opiekunów do korzystania z zamieszczonych poniżej materiałów – konspektu zajęć, prezentacji Power Point oraz filmu instruktażowego i realizacji podobnych zajęć ze swoimi wychowankami.

Pobierz konspekt zajęć „W kuchni Mieszka I”

Pobierz prezentację przydatną w przeprowadzeniu zajęć „W kuchni Mieszka I”

Galeria zdjęć z warsztatów „W kuchni Mieszka I”

Materiały udostępnione dzięki uprzejmości Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

„W kuchni Mieszka I” – dziecięce warsztaty kulinarno – historyczne skierowane do uczniów klas 0-3

Dziecięce warsztaty kulinarno – historyczne skierowane do uczniów klas 0-3

Pilotażowe sesje warsztatowe odbyły się 14 sierpnia 2015 roku w Bramie Poznania podczas IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

Ten element projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” zaprojektowany został tak, by zaprojektowane wraz z ekspertami warsztaty były powtarzalne i możliwe do przeprowadzenia w ramach 45 minutowych zajęć przez nauczyciela czy wychowawcę w klasie lekcyjnej czy w świetlicy.

Pilotażową edycję tych mini-wykładów połączonych z warsztatami kulinarnymi, skierowanych do dzieci w wieku 6-10 lat poprowadziła Katia Roman – Trzaska ze szkoły gotowania Little Chef.

W ramach interaktywnych zajęć dzieci dowiedzieć się mogły o kuchni i życiu codziennym w czasach pierwszych Piastów i o tym jak odkrycia geograficzne wpływały na zmiany na naszych talerzach. Przygotowały również obiad Polaków sprzed tysiąca lat. Zajęcia prowadzone były w niewielkich, maksymalnie 20 osobowych grupach i były bezpłatne.

Zachęcamy nauczycieli, wychowawców i opiekunów do korzystania z zamieszczonych poniżej materiałów – konspektu zajęć, prezentacji Power Point oraz filmu instruktażowego i realizacji podobnych zajęć ze swoimi wychowankami.

Pobierz konspekt zajęć „W kuchni Mieszka I” [1]

Pobierz prezentację przydatną w przeprowadzeniu zajęć „W kuchni Mieszka I” [2]

Galeria zdjęć z warsztatów „W kuchni Mieszka I”

Materiały udostępnione dzięki uprzejmości Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku [3].

Artykuł wydrukowany z Chrzest966: http://chrzest966.pl

Odnośnik do artykułu: http://chrzest966.pl/w-kuchni-mieszka-i/

Odnośniki w tym artykule:

[1] Pobierz konspekt zajęć „W kuchni Mieszka I”: http://fundacja.ofds.pl/images/stories/konspekt_zajec_dydaktycznych_piastowie.docx

[2] Pobierz prezentację przydatną w przeprowadzeniu zajęć „W kuchni Mieszka I”: http://fundacja.ofds.pl/images/stories/prezentacja_piastowie.ppsx

[3] Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku: http://www.ofds.pl/pl/