Dziecięce warsztaty kulinarno – historyczne skierowane do uczniów klas 0-3
Pilotażowe sesje warsztatowe odbyły się 14 sierpnia 2015 roku w Bramie Poznania podczas IX Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Ten element projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” zaprojektowany został tak, by zaprojektowane wraz z ekspertami warsztaty były powtarzalne i możliwe do przeprowadzenia w ramach 45 minutowych zajęć przez nauczyciela czy wychowawcę w klasie lekcyjnej czy w świetlicy.
Pilotażową edycję tych mini-wykładów połączonych z warsztatami kulinarnymi, skierowanych do dzieci w wieku 6-10 lat poprowadziła Katia Roman – Trzaska ze szkoły gotowania Little Chef.
W ramach interaktywnych zajęć dzieci dowiedzieć się mogły o kuchni i życiu codziennym w czasach pierwszych Piastów i o tym jak odkrycia geograficzne wpływały na zmiany na naszych talerzach. Przygotowały również obiad Polaków sprzed tysiąca lat. Zajęcia prowadzone były w niewielkich, maksymalnie 20 osobowych grupach i były bezpłatne.
Zachęcamy nauczycieli, wychowawców i opiekunów do korzystania z zamieszczonych poniżej materiałów – konspektu zajęć, prezentacji Power Point oraz filmu instruktażowego i realizacji podobnych zajęć ze swoimi wychowankami.
Pobierz konspekt zajęć „W kuchni Mieszka I”
Pobierz prezentację przydatną w przeprowadzeniu zajęć „W kuchni Mieszka I”
Galeria zdjęć z warsztatów „W kuchni Mieszka I”
Materiały udostępnione dzięki uprzejmości Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.